Latinica | English

 

 

Razvoj digitalnog arhiva

CILAP | 26.5.2016.

Pregled aktivnosti pilot projekata i razmjena iskustava

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta u periodu od 24-26.05.2016.godine, u Banjaluci, održana je radionica u okviru komponente 6: Podrška pri uspostavi digitalnog arhiva, integracija u poslovne procese i korištenje u svakodnevnom poslovanju.

Radionicu je vodio stručnjak iz Lantmäteriet-a Torbjörn Porsander.

Tokom radionice su prezentovane izvršene i tekuće aktivnosti na pilot projektima digitalnog arhiva u Laktašima i Gradačcu. Izvršena je analiza postojećih radnih procesa, klasifikacionih šema, metapodataka i rizika. Dat je presek trenutnog stanja i sagledani su rokovi za završetak aktivnosti na pilot projektima (vremenski okviri, resursi, obim posla).

Stručnjak iz Lantmäteriet-a Torbjörn Porsander je održap on-line prezentacije DA uključujući njegovu vezu sa katastarskim sistemom (koncept, sadržaj, radni procesi, softver, korišćenje, distribucija podataka) i dokument menadžment sistemom u Lantmäteriet-u (koncept, sadržaj, radni tokovi i procedure, softver, korišćenje).

Poslednjeg dana radionice obavljena je zajednička terenska posjeta pilot projektu u područnoj jedinici u Laktašima pri čemu su praktično prikazani svi poslovni procesi koji se koriste u postupku digitalizacije arhivske građe (popis, priprema, skeniranje, kontrola, čuvanje) pri čemu su učesnici imali priliku da razmjene svoja iskustva.

Ključne reči: digitalni arhiv  

Galerija fotografija