Latinica | English

 

 

Studijska posjeta institucijama Švedske zemljišne administracije

CILAP | 26.1.2018.

Upoznavanje sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, sa posebnim osvrtom na saradnju Švedske geodetske uprave i Porezne uprave u kreiranju sustava procijene vrijednosti nekretnina.

U okviru CILAP projekta - "Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini" - CILAP, čiji je cilj izgradnja kapaciteta i prenos znanja, u cilju povećanja efikasnosti i pouzdanosti procesa zemljišne administracije u Bosni i Hercegovini, od 22.01. do 25.01.2018. godine održana je studijska posjeta institucijama Švedske zemljišne administracije.

Studijska posjeta je organizirana s ciljem detaljnog upoznavanja sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, sa posebnim osvrtom na saradnju Švedske geodetske uprave i Porezne uprave u kreiranju sustava procijene vrijednosti nekretnina. Kraljevina Švedska predstavlja odličan primjer međusobne suradnje svih institucija i učesnika u procesima zemljišne administracije. Uska suradnja Švedske geodetske i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su osnova za razvijeno tržište nekretnina.

Tokom trajanja studisjke posjete, prisutnima su od strane domaćina detaljno prezentovane razne teme:

  • Funkcioniranje Švedske porezne uprave,
  • Metode procjene poreza na imovinu i poreza na nekretnine,
  • Pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäteriet-a (Švedske geodetske uprave) u procesu procjene vrijednosti poreza,
  • Uloga efikasne zemljišne administracije  u razvoju čitavog društva u Švedskoj.
  • Organizacija Lantmäteriet-a, i koliko dobro organizovane institucije utiču na efikasnost usluga i dobru saradnju sa svim ostalim institucijama
  • Registar cijena nekretnina (RCN) i masovna procjena - koristi za Švedsku
  • Važnost RCN-a za Ministarstvo finansija i budžet
  • Saradnja Lantmäteriet-a i Švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sistema procjene nekretnina
  • Uloga Lantmäteriet-a u stvaranju sistema procjene nekretnina

Delgaciju ispred institucija u Bosni i Hercegovini koja je posjetila institucije Švedske upravne administracije činili su ministrica finansija Federacije BiH, gđa. Jelka Miličević, ministar finansija RS, gosp. Zoran Tegeltija, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, gosp. Željko Obradović, direktor porezne uprave Federacije BiH, gosp. Šerif Isović, direktorica uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove RS, gđa. Bosiljka Predragović,  direktorica CILAP projekta, gđa. Anđa Zimić, te koordinatori CILAP projekta u oba entiteta, gosp. Denis Tabučić i gosp. Stojan Jungić.

Delegaciju je tokom studijske posjete pozdravila i podržala ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj, gđa. Vesna Ćužić koja je naglasila važnost implementacije CILAP projekta.

Ključne reči: zemljišna administracija  studijska poseta  procena vrednosti nekretnina  

Galerija fotografija