Latinica | English

 

 

Sastanak direktora RUGIPP-a i uprave za nekretnine Crne Gore

CILAP | 12.6.2019.

Jačanje saradnje

Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove (RUGIPP) ustupiće softversko rješenje za vođenje registra cijena nepokretnosti Upravi za nekretnine Crne Gore, kako bi podržala uspostavu registra na području Crne Gore na osnovu iskustava Republike Srpske.

Ugovor o regulisanju načina isporuke i uslova korištenja softverskog rješenja za vođenje Registra cijena nepokretnosti potpisali su 6. juna 2019. godine u Banjaluci, direktor RUGIPP-a  Bosiljka Predragović i direktor Uprave za nekretnine Crne Gore Dragan Kovačević.

Softversko rješenje i metodologija rada su razvijeni uz podršku CILAP projekta, a Registar cijena nepokretnosti Republike Srpske koji sadrži podatke koji se odnose na cijenu, površinu, približnu lokaciju i vrstu nepokretnosti vodi RUGIPP. Registru cijena nepokretnosti moguće je pristupiti putem internet stranca RUGIPP-a www.rgurs.org i CILAP projekta. 

Na osnovu podataka Registra cijena nepokretnosti izrađuju se planovi i izvještaji neophodni za praćenje tržišta i procjenu vrijednosti nepokretnosti za potrebe stanovništva, banaka, investitora, procijenitelja, te druge javne svrhe određene zakonom kao što su eksproprijacije, porez na nasljeđe i poklon, kreiranje politike upotrebe zemljišta, hipotekarni krediti, a sve u svrhu obezbjeđenja transparentnog i stabilnog tržišta nepokretnosti. 

RUGIPP i Uprava za nekretnine Crne Gore uspješno sarađuju i na zajedničkim regionalnim projektima, a prije potpisivanja ugovora, direktori uprava razgovarali su i o drugim aktivnostima u oblasti zemljišne administracije.

RUGIPP je uspostavila Registar cijena nepokretnosti početkom 2017. godine, a 29. novembra iste godine u rad je pušten web servis „Javni uvid u podatke Registra cijena nepokretnosti“ uz direktnu pomoć švedskog donatorskog projekta CILAP.

Ključne reči: zemljišna administracija  registar cijena nekretnina  regionalna saranja  

Galerija fotografija