Latinica | English

 

 

Održan 14. Simpozij vezan za masovnu procjene vrijednosti imovine

CILAP | 12.6.2019.

Inovacije i izazovi u poreznoj politici i procjeni imovine

Međunarodni institut za porez na imovinu (IPTI) u suradnji s Ministarstvom financija Republike Slovenije organizirali su 14. Simpozij za masovnu procjenu vrijednosti imovine pod nazivom „Inovacije i izazovi u poreznoj politici i procjeni imovine“ od 11. do 12. juna/lipnja 2019. godine na Bledu, Sloveniji.

Na simpoziju su sudjelovali predstavnici iz cijeloga svijeta uključenih u aktivnosti vezane za masovnu procjenu i oporezivanje nekretnina, akademske zajednice i privatnog sektora.

Nakon uvodnog obraćanja od strane gosp. Paul Sanderson, predstavnika Međunarodnog instituta za porez na imovinu, započela je prva sesija koja se bavila temom „Pravna pitanja masovne vrijednosti i oporezivanja imovine: europska perspektiva“. Druga sesija sa temom „Masovna vrijednost i oporezivanje imovine: međunarodno iskustvo“ je predstavila iskustva tokom implementacije masovne procjene nekretnina na Novom Zelandu  te reforma poreza na imovinu u Indoneziji i Vijetnamu.

Tokom prvog dana održano su još četiri sesije sa temama „Inovacije i dijeljenje iskustva“    i „Međunarodna iskustva prilikom procjene vrijednosti  i oporezivanje u zemljama srednje i istočne Europe“. U sklopu prve teme  je između ostalog predstavljen novi sustav za procjenu imovine u Danskoj i primjeri iz Slovenije vezani za određivanje niova procjene u područjima s nedostatkom tržišnih podataka te  procedure vezane za prigovore na procjene vrijednosti nekretnina od strane građana. U sklopu druge teme predstavljeni su primjeri masovne procjene u Latviji, Moldaviji i primjer iz Rusije procjene nematerijalne imovine kao sredstva za zaštitu poslovanja.

Tokom drugog dana u uvodnoj sesiji predstavljeni su politike, vrijednosti i etika kojih se trebaju držati svi profesionalci iz ove oblasti i prednosti transparentnog tržišta nekretnina. Održane su još četiri sesije sa temama“ Kvaliteta podataka i tržišni podaci“, „Međunarodne perspektive i iskustva“, „Izazovi i nedoumice sudionika“ te „Procjena i obuka“.

Uz podršku projekta „Izgradnja kapaciteta za unapređenje zemljišne administracije i procedura u Bosni i Hercegovini“ (CILAP) na Simpoziju su sudjelovali gosp. Jungić Stojan i gosp. Ćujić Đorđe ispred Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, gđa. Natalija Čulić ispred Porezne uprave Republike Srpske i gđa. Jelena Zelić ispred Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove.

Ključne reči: registar cijena nekretnina  

Galerija fotografija