Latinica | English

 

 

Sporazum o realizaciji pilot projekta masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za područje grada Banjaluka

CILAP | 4.9.2020.

Formalizovana dosadašnja izvrsna saradnja

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko–pravne poslove (RUGIPP) Republike Srpske Bosiljka Predragović potpisali su 04.09.2020. godine u Banjaluci Sporazum o realizaciji pilot projekta masovne procjene vrijednosti nepokretnosti za područje ovog grada. Sve aktivnosti na implementaciji pilot projekta se sprovode u okviru izlazne faze CILAP projekta.   

Radojičić je rekao novinarima, nakon potpisivanja sporazuma, da je riječ o izuzetno značajnom projektu za građane, republičke institucije i za Banjaluku, te da će masovna procjena nepokretnosti u gradu početi u pilot-zoni - centralnom gradskom području između istočnog i zapadnog tranzita.

"Ovim putem obavještavamo i građane da će ljudi i timovi koji će biti angažovani preko ovog projekta izlaziti na terene i konkretno vršiti upoređivanje baze podataka sa stvarnim stanjem, vršiti procjenu i ažurirati registre", naveo je Radojičić i dodao da je grad višestruko zainteresovan za realizaciju ovog projekta.

On je rekao da se u RUGIPP-u vode zemljišne knjige i da su registri imovine u toj upravi, a da su u Poreskoj upravi registri onoga što su građani sami prijavljivali kod poreza na nepokretnosti.

"Kroz ovaj projekat dobićemo sređeno stanje na širem gradskom području koje će moći da se koristi za više različitih namjena, samo jedna od njih je pitanje poreza na nepokretnosti za koje je grad kao izvorni prihod zainteresovan", kaže Radojičić.

On je zahvalio RUGIPP-u i Ambasadi Švedske jer je riječ o međunarodnom projektu izgradnje kapaciteta za poboljšanje zemljišne administracije i procedura u BiH (CILAP), koji će omogućiti da u naredne dvije godine pilot-zona bude obuhvaćena konkretnom provjerom na terenu, sređivanjem evidencija i u RUGIPP-u i u Poreskoj upravi sa stvarnim stanjem.

Predragovićeva je istakla da tačno utvrđena vrijednost nepokretnosti omogućava vlasnicima da na pravi način u punom obimu raspolažu sa svojom nekretninom, znajući na koji način se podiže ili umanjuje ta vrijednost u odnosu na susjedne nepokretnosti.

"Popisom svake nekretnine dobićemo njihov tačan broj, a samim tim i vrijednost nekretnina koje će rukovodiocu jedinica lokalne samouprave omogućiti i da planira budući privredni razvoj jedinice lokalne samouprave. Nadam se da ćemo uskoro i pokazati te prve rezultate koje budemo imali, a to će dovesti i do uvođenja zakonske nadležnosti Geodetske uprave da nastavi po cijeloj Republici Srpskoj da tako radi", rekla je Predragovićeva.

Ključne reči: registar cijena nekretnina  zemljišna administracija  

Galerija fotografija