Latinica | English

 

 

Iskustva Švedske poreske uprave u primjeni Masovne procjene vrijednosti nepokretnosti i saradnja sa Lantmateriet-om

CILAP | 2.12.2020.

U skladu sa planiranim aktivnostima CILAP projekta održan prvi webinar sa Poreznom upravom Švedske

Danas 02.12.2020.god. održan je webinar na temu „Organizacija i među institucionalna saradnja Lantmäteriet -a i Švedske poreske uprave“. Uvodnu riječ imala je direktorica CILAP projekta gđa. Anđa Zimić, koja je ukratko predstavila glavne ciljeve i institucije uključene u Projekat. Nakon uvodnog dijela, radne grupe obe geodetske uprave informirale su stručnjake iz Švedske o prethodnom dijelu projekta, postignutim rezultatima, o cilju izlazne faze projekta i budućem planu (novi projektni prijedlog obe geodetske uprave). Na webinaru su predstavnici Švedske poreske uprave gđa. Malin Kvinst, gdin. Jan-Åke Eriksson i gdin. Herve Sacha Ntunzimana te ekspert iz oblasti masovne procjene vrijednosti nepokretnosti gdin. Söderblom Hans detaljno predstavili koncept saradnje ove dvije Uprave.

Na webinaru se moglo čuti više o istoriji masovne procjene vrijednosti nepokretnosti u Švedskoj, angažovanim ljudskim resursima, IT rješenjima, novčanim sredstvima potrebnim za primjenu masovne procjene kao i preporukama za što bolju i efikasniju saradnju institucija uključenih u isti projekat od strane švedskih stručnjaka.

Webinaru su prisustvovali članovi radne grupe iz Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Federacije Bosne i Hercegovine i Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine, te članovi radne grupe iz Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, Ministarstva finansija Republike Srpske, Poreske uprave Republike Srpske i opštine Laktaši.

Najvažniji zaključci su sadržani u konstatacijama da je ovakav vid edukacije i razmjene iskustava izuzetno važan i koristan, kako bi se i u ovom periodu vanrednih situacija izazvanih pandemijom Covid virusa, održao kontinuitet u daljem učenju i napredovanju u oblasti masovne procjene.

Ključne reči: registar cijena nekretnina  

Galerija fotografija