Latinica | English

 

 

Sastanak projektnih partnera i Švedske Ambasade

CILAP | 18.11.2021.

Početni razgovori o novom projektu

Sastanak CILAP projektnih partnera i Švedske Ambasade održan je 17. novembra 2021. godine uz prisustvo predstavnika Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (FGU), Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove (RUGIPP), Läntmateriet-a (švedska uprava za kartografiju, katastar i upis prava), CILAP projekta i Švedske ambasade u Bosni i Hercegovini (BH).

Učesnici sastanka su bili Željko Obradović, direktor FGU, Bosiljka Predragović, direktorica RUGIPP, Mikael Lilje, šef odjeljenja za međunarodnu saradnju u Lantmäteriet-u, Andja Zimic, direktorica CILAP projekta, koordinatori CILAP projekta Jasenko Nedinić, RUGIPP, Denis Tabučić, pomoćnik direktora FGU, Dejan Jeremić, nacionalni koordinator CILAP projekta i Zoran Milovanović, šef odjeljenja RUGIPP. U ime Švedske Ambasade sastanku su prisustvovali Eva Gibson Smedberg, šef razvojne saradnje i Nedim Bukvić, službenik odgovoran za CILAP projekat.

Nakon uvodnih reči održana je prezentacija kojom su predstavljeni najznačajniji rezultati CILAP projekta i njegov uticaj na unapređenje celokupne zemljišne administracije i geodetskih uprava u BH.

U drugom delu sastanka geodetske uprave su dale prijedlog oblasti u kojima je izuzetno značajna dalja podrška Švedske i Läntmateriet-a, a to su izgradnja kapaciteta, masovna procjena vrijednosti nepokretnosti, infrastruktura geoprostornih podataka, geodetska infrastruktura.

Dogovoreno je da se nastave razgovori o mogućnostima za dalju saradnju u skladu sa novom strategijom Švedske za razvojnu saradnju sa Bosnom i Hercegovinom i Održivim ciljevima razvoja Ujedinjenih Nacija, te izradi inicijalni dokument koji će opisati potrebe i koristi od novog projekta.

Ključne reči: ambasada švedske  projekat  cilap  

Galerija fotografija