Latinica | English

 

 

Studijska posjeta Kraljevini Švedskoj

CILAP | 2.6.2022.

Delegacija na visokom nivou posetila Lantmäteriet i Poreznu upravu Kraljevine Švedske

Studijska posjeta Lantmäterietu (švedskoj upravi za kartografiju, katastar i upis prava) i Poreznoj upravi Kraljevine Švedske organizirana je od 31.05. do 03.06.2022. godine.

Cilj studijske posjete je bio detaljno upoznavanje sa sistemom zemljišne administracije u Švedskoj, s posebnim osvrtom na saradnju Lantmäterieta i porezne uprave u kreiranju sistema procjene vrijednosti nekretnina. Kraljevina Švedska predstavlja odličan primjer međusobne saradnje svih institucija i učesnika u procesima zemljišne administracije. Uska saradnja Švedske geodetske uprave i porezne uprave je dobar primjer u kreiranju procedura procjene vrijednosti koje su osnova za razvijeno tržište nekretnina.

Delegaciju su dočekali i pozdravili gđa Susanne Ås Sivborg, generalni direktor Lantmäterieta i gosp. Mikael Lilje, načelnik odjeljenja za međunarodnu saradnju.

Tokom studijske posjete detaljno su prezentirane sljedeće teme:

  • organizacija Lantmäterieta, i koliko dobro organizirane institucije utiču na efikasnost usluga i dobru saradnju sa svim ostalim institucijama;
  • uloga Lantmäterieta u stvaranju sistema procjene nekretnina.
  • funkcioniranje Švedske porezne uprave;
  • metode utvrđivanja poreza na imovinu i poreza na nekretnine;
  • pojedinačne odgovornosti Švedske porezne uprave i Lantmäterieta u procesu procjene vrijednosti poreza;
  • saradnja Lantmäterieta i švedske porezne uprave u realizaciji efikasnog sistema procjene nekretnina;
  • uloga efikasne zemljišne administracije u razvoju čitavog društva u Švedskoj;

Delegaciju institucija u Bosni i Hercegovini činili su ministrica finansija Federacije BiH gđa Jelka Miličević, savjetnica ministrice finasija Republike Srpske gđa Snježana Kelečević, direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Željko Obradović, zamjenik direktora Porezne uprave Federacije BiH gosp. Slobodan Vukoja, šef područne jedinice Banja Luka Poreske uprave Republike Srpske gosp. Željko Vučić, zamjenik gradonačelnika Grada Laktaši gosp. Darko Stanković, pomoćnik direktora Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Denis Tabučić, pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Jasenko Nedinić i pomoćnik direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove gosp. Stanko Svitlica. Studijsku posjetu je u ime CILAP projekta vodila direktorica projekta, gđa Anđa Zimić.

Delegaciju je tokom studijske posjete pozdravila i podržala veleposlanica Bosne i Hercegovine u Kraljevini Švedskoj gđa. Elvira Dilberović, koja je tom prilikom naglasila važnost implementacije CILAP projekta i švedske podrške.

Ključne reči: studijska posjeta  

Galerija fotografija